Tuesday, November 1, 2016

KUIH PULUT INTI

        
 
 
 
 
 
Resipi Kuih Pulut Inti

Ramuan:

250g nasi pulut
2 helai daun pandan
150ml santan pekat
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
Pewarna biru semulajadi

Untuk isian kelapa:
80g gula Melaka
60ml air
2 helai daun pandan
100g kerisik
Secubit garam

Ramuan lain:
10 helai daun pisang

Cara:

1. Untuk isian kelapa, masukkan gula Melaka, air, dan daun-daun pandan ke dalam periuk kecil.
2. Masak sehingga gula lebur secara sepenuhnya.
3. Tapis ke dalam kuali yang bersih. Tambahkan kerisik dan garam, dan masak sambil kacau sehingga campuran mula menebal (akan ambil masa lebih kurang 10 minit).
4. Padamkan api dan biarkannya sejuk.
5. Untuk nasi pulut, gunakan batu lesung dan tumbukkan bunga telang untuk menghasilkan jusnya. Asingkannya.
6. Tapiskan nasi pulut dan masukkannya ke dalam dulang kukus bersama dengan daun pandan.
7. Kukus dengan air didih selama 15 atau 20 minit.
8. Sebatikan santan, gula, dan garam di dalam mangkuk campuran.
9. Kacau sehingga gula dan garam habis lebur.
10. Tuangkan sebatian ke atas nasi pulut yang sudah siap dikukus. Gunakan tiga sudu besar nasi pulut panas dan campurkan dengan ekstrak bunga telang. Biarkannya sehingga warnanya diserap. Campur adukkan nasi berwarna biru bersama dengan nasi biasa.
11. Letakkan satu sudu besar nasi di atas tengah-tengah daun pisang.
12. Kemudian letakkan satu sudu the kerisik ke atasnya.
13. Lipatkan bahagian-bahagian kiri dan kanan daun pisang ke bahagian tengahnya dan selitkan tepi-tepinya ke bawah untuk membentukkan satu parcel.
14. Hidang bersama teh atau kopi.
                   

No comments:

Post a Comment