Bahan-bahanya:
● 6 ekor ikan keli(1kg) yg dah disalai atau salai sendiri menggunakan oven/kayu api
● 21 biji cili api
● 1 1/2 inci kunyit hidup
● 2 batang serai (titik)
● santan secukupnya
● 2 keping asam gelugor
● garam, ajinomoto(jika suka)
salai ikan cara mudah dan cepat ggunakan oven. Tetatpi salai kayu arang lebih sedap rasanya.
Cara salai ikan guna oven :
1. Basuh bersih ikan keli, kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam..
2. Letakkan ikan dlm dulang pembakar dan masukkan dlm oven.
3. Bakar tempurung diatas api dapur gas sampai berbara dan letakkan dlm dulang alas oven..
4. Bakar ikan tadi dengan suhu 160'c selama 20-25 minit.
Cara masaknya:
1. Masukkan ikan salai dalam periuk.
2. Tumbuk cili, kunyit dan garam sampai lumat. Kemudian masukkan dalam periuk yg berisi ikan tadi. masukkan santan, asam gelugor, serai yg telah di titik dan masak sehingga kuah mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan ajinomoto, biarkan seketika. Setelah cukup masak bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment