Tuesday, November 1, 2016

RENDANG TOK

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
RESEPI RENDANG TOK

Bahan-bahanya:
● 1 1/2 kg daging (dipotong mengikut saiz dikehendaki)
● 3 liter santan
● 1 biji kelapa parut (sangai, jadikan kerisik) sedikit isi kelapa (dihiris kecil, jadikan kepingan dan disangai)
● 2 helai daun kunyit beberapa helai daun salam
● 3 batang serai (dititik)
● 1 batang kulit kayu manis
● 4 biji bunga lawang
● 10 biji bunga cengkih
● 1 1/2 keping gula nipah/kabung/melaka
● Garam secukup rasa
● Minyak untuk menumis

Bahan disangai (goreng tanpa minyak)
● 11/2 sudu makan jintan manis
● 1/2 sudu makan jintan putih
● 2 sudu makan biji ketumbar

Bahan kisar
● 20 biji cili kering (rendam dulu)
● 1 sudu teh lada hitam
● 10-15 biji bawang merah
● 1 labu bawang besar
● 5 ulas bawang putih
● 3 sm lengkuas
● 5 batang serai
● 5 sm halia
● 3 sm kunyit hidup
● Bahan yang disangai tadi

Caranya:
1. Mula-mula perapkan daging dengan sedikit bahan kisar.

2. Panaskan minyak dan tumiskan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan kisar. Masakkan rempah itu dahulu.

3. Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi dan kacau.

4. Masukkan santan, gula Melaka/kabung, garam, separuh dar kerisek, daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. Kacau sedikit, biarkan ia masak. `tambah air jika perlu'

5. Bila daging empuk, masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi, kacaukan. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering.

No comments:

Post a Comment