Tuesday, November 1, 2016

ASAM PEDAS IKAN KELI

 













RESEPI ASAM PEDAS IKAN KELI
( anggaran utk 5/6 orang makan )

Bahan-bahannya :
1. Ikan keli sederhana 6 ekor
2. 2 batang serai dtumbuk kasar
3. 4 ulas bawang merah dtumbuk halus
4. 6 ulas bawang putih dtumbuk halus
5. 2 potong halia sebesar ibu jari pun dtumbuk kasar
6. sedikit asam jawa untuk dilumur pada ikan dan dimasukkn ke dlm asam pedas)
7. serbuk kunyit
8. garam secukup rasa
9. sayuran, bendi, terong, tomato jika suka
10. air
11. cili giling
12. sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya:
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan sedikit asam jawa (dibiar untuk seketika)

2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan, masukkan halia dan serai..kemudian masukkan cili giling dan serbuk kunyit,tumiskan sehingga naik bau

3. Kemudian bilas ikan dan masukkan ke dalam bahan yang telah ditumis tadi, gaul ikan sebati dgn bahan yang ditumis..masukkan air dan biarkan seketika

5. Masukkan sayur kegemaran. Ikan tak perlu di gaul sangat takut isinya hancur, apabila sudah mereneh masukkan sedikit garam,penambah perisa dan asam jawa secukupnya..

6. Biar selama beberapa minit dan siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment